Пређи на главни садржај

Pročitano u februaru (i januaru)


 💓So many books, so little time!💓

Ovako bi glasio realni naslov ovog blog posta! Iako januar važi za naajduži mesec, nisam se proslavila što se tiče broja pročitanih knjiga - iako brojke malo znače kada pričamo o književnosti i o uživanju u čitanju. Tu stvari stoje sasvim drugačije, a pročitajte i zašto:


1. Dobre komšije, Matijas Edvardson, izdavač @laguna_knjige, odličan psihološki triler✅️ Glavni junaci su Mike i Bjanka, bračni par koji se iz užurbanog gradskog života seli u mirno predgrađe. Da li oni od nečega beže i hoće li im idilično naselje doneti mir ili još problema, otkrijte u napetoj priči koja me je prikovala za knjigu!

2. Ne čekaj da oluje prođu i nauči da plešeš na kiši, Veronik Masiježak, izdavač Laguna, čiklit/self help mešavina.☑️ Ovo je jedan od onih romana koji je dobar za opuštanje, jer pruža pregršt motivacionih poruka, lepih opisa i detaljnu sliku života jedne zaposlene devojke. Za moj ukus je nepotrebno prepširan i nerealan. Ali, ako volite da sanjate i maštate, ovo je knjiga za vas!

3. Recept za savršenu suprugu, Karma Braun, izdavač Laguna, još jedan odličan psihološki triler✅️ Ovaj triler pun tenzije i iščekivanja prati Neli i Alis na njihovom putu da spasu sebe ili brak ili dušu. Ono što ih spaja je kuća - Alis sa svojim partnerom kupuje kuću u kojoj je Neli živela nekoliko decenija ranije. Alis pronalazi Nelina pisma i stare recepte, a sa njima na svetlost dana izlaze mračne tajne. 

4. Deca, Milena Marković, izdavač @lombook roman u stihu✔️ Dobitnica NIN-ove nagrade u 2022. je Milena Marković, autorka poznata i kao dramaturškinja i pesnikinja. Deca predstavljaju sasvim ogoljeno pripovedanje u prvom licu i dotiču se veoma bolnih tema na specifičan, neposredan način. 

5. Levoruka žena, Peter Handke, izdavač Laguna✔️ Ovo je roman lišen opisa, karakterizacije, širine pripovedanja. Čak su i dijalozi svedeni na suštinsko, bez preterivanja u iskazima. Efekat ovakvog pripovedanja je zgusnut jezik koji samo što ne prsne pod pritiskom značenja. Ako se odlučite da Levoruku ženu pročitate, biće vam potrebno strpljenje, a i koncentracija. 

6. Danas kad sam došla kući, Ivana Miljak Karanfilov, izdavač Narodna biblioteka Jovan Popović, Kikinda.✅️ Par reči o zbirci koja je osvojila nagradu "Đura Đukanov":

📖Ove priče su nam date kroz introspekciju i unutrašnje monologe protagonistkinje. U mnogo čemu me podsećaju na izraz Radmile Petrović, Ognjenke Lakićević i Milene Marković.

📖Tok misli koji pratimo nam govori da je u pitanju žena, neprilagođena i buntovna, anksiozna. Priče se, iako tematski različite, nastavljaju jedna na drugu i zaokružuju jedan doživljaj sveta, društva i njegovog licemerstva, čovekovog odnosa prema nametnutom i prema onom osvojenom.

📖Zapitala sam se, čitajući knjigu, kako uopšte može da se ponaša bilo ko ko živi u 21.veku u jednoj maloj zemlji koja može da pruži i sve i ništa. Da li je odgovornost prema sopstvenom biću, onom što istinski Jesmo samo na nama? Da li smo sposobni da sve doživljeno procesuiramo sami, bez podrške i empatije? Nekad se čini (najčešće je tako) da, iako smo okruženi tolikim sredstvima komunikacije, nikad nismo bili usamljeniji. Naša junakinja je simbol te samoće proistekle iz nemogućnosti da komunicira sa svetom koji odbija da prihvati bilo šta i bilo koga ko je drugačiji, a pod time mislim sposoban da sam donosi sud, da vrednuje i promišlja. Poput nje, i ja sam ponekad očajna nad činjenicom da se mnogi toliko upiru da budu deo većine, da budu mediokriteti bez odgovornosti, koji samo postoje ali ne bivstvuju. Ne žive zaista. 

🤍Za kraj bih rekla da uvek glasam za neudobnu neprilagođenost koju je Ivana verno i autentično prenela čitaocima. Ima hrabrosti i odvažnosti u tome, makar nas gonilo hiljadu utvara. Nisu svi rođeni za kalup.🤍

To su - ukratko - bili naslovi koje sam odabrala za ova dva meseca. Detaljnije o svakom delu ponaosob čitajte na Instagramu u okviru objava. 

Natašina Čitaonica 2022. © Nataša Kasaš

Pratite na mrežama: Instagram   Facebook Goodreads

Коментари

Популарни постови са овог блога

Čitam: Očevi i oci, Slobodan Selenić

 Ovo je roman koji govori o burnom istorijskom periodu od kraja Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Lokacijski je smešten u Beograd , a prati tri generacije jedne porodice.  Porodicu Medaković upoznajemo kroz perspektivu Stevana Medakovića , Milutinovog sina i Mihajlovog oca. Njegovo pripovedanje započinje u Engleskoj, gde se Stevan školuje i upoznaje Elizabetu , svoju buduću ženu, koju dovodi u posleratni Beograd, tada nerazvijeni, postorijentalni grad koji nije našao ni svoj identitet ni mesto u savremenoj Evropi. Početak parlamentarizma i pokušaj demokratije koji se ruši pod težinom rastućeg komunističkog pokreta neodoljivo je referentan i na sadašnje prilike te je sasvim razumljivo zašto je Selenić ovaj roman uspeo da objavi tek 1985. „Po uverenju komunista krivično zakonodavstvo postoji da bi štitilo njihovu vlast, a pojedini paragrafi ne služe kažnjavanju pravih prestupnika , već ućutkivanju, suzbijanju i progonu neistomišljenika. To se najlakše postiže širokim i krajnje neod

Čitam: Deca zla, Miodrag Majić

„Postoje stvari koje je bolje nikada ne saznati. Ne postajemo od svake istine bolji.“  Baš u trenutku kada sam okrenula poslednju stranu romana i uzela telefon da pogledam šta ima novo na voljenom nam instagramu, na #branasbookclub je započeta diskusija o Miodragu Majiću i Deci zla . Divna koincidencija i savršena prilika da svoje sveže utiske podelim sa još mnogo ljubitelja književnosti i dragom Branislavom Antović.  Moram da kažem da se moj prvi utisak o Vulkanovoj knjizi nije promenio: ovo je roman koji ima intrigantnu i neobičnu temu, donekle tipiziranog i psihološki nedovoljno portretisanog glavnog junaka. Ipak, ono što bih rekla da je svetla tačka ovog romana je odabir tema. Poslednjih nekoliko godina smo potopljeni jugo-lit talasom, talasom istorijskih i pseudoistorijskih romana, pokušajima da se iskristališe prošlost, kako daleka, tako i bliska.  Deca zla takođe kao jedan od događaja uzimaju ratove devedesetih i njihov produkt – decu zla. Decu koja su se rodila i živela

Kamij Lorans, Mogla bih to biti ja - preporuka za čitanje

  Zahvaljujući izuzetnim preporukama sa #bukstagram profila Manjini naslovi ovaj je roman našao put do mene.  Zaista sam srećna što ima mnogo profila i blogova koji u današnje vreme svoj sadržaj kreiraju na taj način da do vas stignu realne preporuke za čitanje i koji prave naslove i dobre autore izvode na svetlost dana gotovo svakodnevno! Tako je i roman Mogla bih to biti ja došao do mene, a samim tim i ova "vanredna preporuka" do vas. Da pređemo na štivo! Kamij Lorans je napisala jedan od najinteresantnijih romana koje sam pročitala ove godine. Ova psihološka drama je kolaž jedne priče ispričane iz više perspektiva. Svaka od njih nam daje novi ugao gledanja, novu percepciju kroz naraciju protagonistkinje Kler , četrdesetosmogodišnje profesorke, razvedene žene i majke dvoje dece.  Ona svoju priču izlaže u formi dnevničkih zapisa, a za tom varijantom događaja idu i beleške psihijatra, bivšeg supruga i spisateljice Kamij. Svi su upleteni u tumačenje događaja, svi imaju sv